BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Wintergasten op Texel

Pestvogel22012015

Pestvogel / Bohemian Waxwing Bombycilla garrulus, Oosterend, Texel, 22-01-2015

Met goed zoeken en uiteraard een beetje geluk kun je op Texel een grote variëteit aan overwinteraars en wintergasten zien. Enkele honderden Kleine Zwanen en een paar duizend Toendrarietganzen hebben de noordelijke toendra verruild voor de akkers en graslanden van Texel. Middelste Zaagbekken en Brilduikers laten zich in deze periode vooral in de Waddenzee zien. Enkele andere soorten die nu in grote aantallen worden gezien zijn; Rotganzen, Kolganzen, Kemphanen, Goudplevieren, Kramsvogels en Koperwieken. 

In het Marsdiep bij de monding van de Mokbaai zwemt al een paar weken een vrij zeldzame IJseend. Deze arctische soort overwintert in grote groepen op zee, vaak ver uit de kust. Op verschillende plekken langs de Noordzee- en Waddenzeekust worden Sneeuwgorzen gemeld. In de Slufter zwerft zoals iedere winter een groepje van enkele tientallen Strandleeuweriken. Het kleinste valkje van Europa, het Smelleken laat zich doorgaans erg lastig zien. Deze behendige en felle jager kan soms uren op een akker zitten en valt dan meestal niet op.

Vermeldenswaardig is de waarneming van twee Pestvogels in Oosterend. Deze fraaie taigabewoners foerageren op besdragende struiken. In invasiejaren worden soms enkele tientallen Pestvogels op Texel waargenomen.  

KleineZwanen17012015 
Kleine Zwaan / Bewick's Swan Cygnus bewickii, 6 ad, met 2 Knobbelzwanen op de achtergrond / with 2 Mute Swans in the background, Den Burg, Texel, 17-01-2015