BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Drie broedvogelsoorten uitgelicht.

Dwergsterns broeden op Texel op verschillende plekken en met wisselend succes. Deze koloniebroeders zoeken letterlijk de grenzen op en kiezen hun broedplaats op schelpenstrandjes dicht tegen de waterlijn. Helaas gaat dat nogal eens verkeerd bij de combinatie van vloed en harde wind. Het gevolg kan zijn dat alle legsels worden weggespoeld door het hoge water. Vaak proberen ze het dan nogmaals op een andere locatie. Het aantal jaarlijkse broedparen varieert van enkele tientallen tot een paar honderd.

Dwergstern02052023 2

Dwergstern / Little Tern Sternula albifrons, ad, Texel, 02-05-2023

Velduilen zijn mysterieuze, prachtige vogels en worden op Texel doorgaans in elke maand van het jaar waargenomen. Dat wil niet zeggen dat ze altijd tot broeden komen. Het is de laatste jaren helaas een incidentele broedvogel op Texel. Dat was enkele tientallen jaren geleden anders met soms wel twintig broedparen.  

Velduil25052023

Velduil / Short-eared Owl Asio flammeus, ad, Texel, 25-05-2023

In tegenstelling tot de Velduil doet de Nachtzwaluw het als broedvogel prima op Texel. De laatste jaren schommelt het aantal broedpaartjes rond de tien. Het zijn vogels, die vooral in de late avond en nacht actief worden. Met name in mei en juni laten ze zich horen. Een zichtwaarneming overdag is echter zeldzaam. De vogel op de foto bevond zich buiten het broedgebied in een particuliere tuin.

Nachtzwaluw20052023

Nachtzwaluw / European Nightjar Caprimulgus europaeus, ad ♀, Texel, 20-05-2023