BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Talrijke vogels

en vogelaars waren afgelopen weekend aanwezig op Texel tijdens het 29ste Dutch Birding najaarsweekend. In goede weersomstandigheden met alleen op zaterdagochtend een paar flinke buien ging het flink los. Voor een uitgebreid waarnemingenoverzicht klik hier. Op vrijdag, zaterdag en zondag werden resp. 154, 179 en 176 verschillende soorten gezien.

Met de ontdekking van een 1e kalenderjaar Steppekiekendief aan het einde van de vrijdagmiddag werd de toon gezet. De vogel bleef het hele weekend en liet zich vaak schitterend zien, jagend boven een bloeiend koolzaadveld in polder Eierland. Enkele tientallen Bladkoningen werden verspreid over Texel gezien. De eerste Zwarte Rotganzen werden tussen de inmiddels massaal gearriveerde Rotganzen gevonden.  Een twitchbare Grote Pieper liet zich soms fraai bekijken in polder Zeeburg. Verder werden meerdere overtrekkende Roodkeelpiepers gehoord. De klapper van het weekend echter was de ontdekking van een zeer waarschijnlijke tweede kalenderjaar Daurische Klauwier in de Westerduinen. Deze zeldzame dwaalgast uit Centraal-Azië zorgde voor een megatwitch van naar schatting ruim 400 mensen. Indien aanvaard betreft het de vijfde waarneming voor Texel. Eerder werd de soort vastgesteld in 1995, 2003, 2006 en 2011. Voor NL betekent dit het dertiende record. Op zondagmiddag werd een Hop gevonden in de Witte Hoek.

Voor maandag 13 oktober waren de verwachtingen hooggespannen. Een voor de nacht van zondag op maandag voorspelde depressie met veel regen zou wel eens voor veel vogels kunnen zorgen. Inderdaad zorgde het slechte weer voor een fall van voornamelijk Zanglijsters en in mindere mate Koperwieken. Ook werden op verschillende plaatsen Beflijsters gemeld. Van twee verschillende locaties t.w. Zeeburg en de duinen bij de vuurtoren kwam de melding van een Siberische Tjiftjaf. De Hop bleek nog aanwezig. Een Roze Pelikaan werd op meerdere plaatsen gezien. Eergisteren werd de vogel al in Lauwersoog en op Terschelling gesignaleerd. Het betreft het ex. dat eerder al enige tijd in Hengelo verbleef. 

Vandaag was er minder aankomst dan gisteren. Wel werden met name op de noordkop veel Goudhaantjes waargenomen. Opvallende locatie was een tuin langs de Vuurtorenweg waar een Kleine Vliegenvanger, Pallas' Boszanger (eerste najaarswaarneming van NL) en Bladkoning werden gezien!  

Hop13102014

Hop / Eurasian Hoopoe Upupa epops, de Witte Hoek, De Cocksdorp, Texel, 13-10-2013

 

DaurKlauwMV11102014

Daurische Klauwier / Daurian Shrike Lanius isabellinis ?, tweede kalender / second-year Westerduinen, Texel, 11-10-2014 (foto Michel Veldt)

RozePeliMV13102014

Roze Pelikaan / Great White Pelican Pelecanus onocrolatus, polder Waal en Burg, Texel, 13-10-2014 (foto Michel Veldt)

 

   
 

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.