BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Eindelijk een Amerikaantje

Het DutchBirding weekend van 13-14 oktober leverde helaas geen spectaculaire vogelsoorten op. Een Blonde Ruiter, tientallen Bladkoningen en enkele Sperwergrasmussen waren al voor het weekend aanwezig. Een voor de kust zwemmende Bultrug en enkele zeldzame Zadellibellen op de noordkop zorgden voor sensatie onder een deel van de aanwezige vogelaars. Er was wel degelijk vogeltrek tijdens dit weekend. Vogels profiteerden van de gunstige weersomstandigheden. Met helder weer en oostenwind vlogen ze hoog over en door!

Een overvliegende zeldzame Mongoolse pieper op 20 oktober werd helaas slechts door één waarnemer gezien en gehoord. Het betreft een nieuwe soort voor Texels.

Harde westenwind en neerslag zorgden voor een drastische ommekeer. Het vliegen kost vogels meer energie onder deze omstandigheden en ze komen naar beneden om uit te rusten en bij te 'tanken'. De lagere temperaturen in het noorden van Europa deed ook Pestvogels afzakken naar het zuiden. Een fraaie groep van achttien vogels streek neer in De Koog, aangetrokken door de talrijke aanwezige besdragende struiken en bomen.

Op 27 oktober was het Arend Wassink, die op een zoektocht door het Krimbos op een zeldzaamheid stuitte. Een Roodoogvireo bewoog mee in een groepje Goudhanen en enkele mezen. Deze transatlantische dwaalgast werd niet eerder waargenomen op Texel. Voor Nederland betreft het pas de negende waarneming. Een op 28 oktober ontdekte Kleine Vliegenvanger langs de Vuurtorenweg maakte de feestvreugde nog groter onder de massaal toegestroomde vogelaars. Texel heeft eindelijk een Noord-Amerikaanse zangvogel op de inmiddels zeer imposante vogelsoortenlijst.  

Roodoogvireo28102018 4

Roodoogvireo / Red-eyed Vireo Vireo olivaceous, 1cy, De Cocksdorp, Texel, 28-10-2018

Roodoogvireo28102018 3

Roodoogvireo28102018 2

Roodoogvireo28102018 5

Zadellibel14102018

Zadellibel / Vagrant Emperor Anax ephippiger, ♂, De Cocksdorp, Texel, 14-10-2018

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.