BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Bam !! Vale Gierzwaluw

Het begon vrijdag 25 oktober om 14.35 uur met een telefoontje van Harm Blom. Hij vertelde me dat hij een Vale Gierzwaluw had boven het bos bij de parkeerplaats van paal 21. Wat !!?? Binnen enkele seconden was ik met Marc Plomp onderweg naar De Koog. Snel een bericht verzonden via de whatappsgroep en Harm gebeld om te informeren of de vogel nog ter plaatse was. Hij vertelde dat de vogel al foeragerend langzaam in zuidwestelijke richting uit zicht was verdwenen. We besloten over de Randweg richting Jan Ayeslag te rijden. Misschien konden we de vogel nog oppikken. Ondertussen waren meerdere vogelaars bezig met een zoektocht. Bij Jan Ayeslag zagen we niets. Uiteindelijk na een tijdje op enkele andere plaatsen gezocht te hebben, besloten we om toch nog maar een keer op de oude plek te gaan zoeken. Inmiddels was het al 17.15 uur. Na enkele minuten zag ik heel kort een zwaluw boven de toppen uitkomen. Dat moest 'm zijn. Weer even later werd de vogel laag vliegend boven camping Kogerstrand gezien. De vogel werd tot in het donker foeragerend boven de camping en het aangrenzende bos door enkele tientallen waarnemers mooi gezien.

5732614

Vale Gierzwaluw / Pallid Swift Apus pallidis, camping Kogerstrand, De Koog, Texel, 25-10-2013 

Naast deze nieuwe megasoort voor Texel werd die dag in de Tuintjes ook een Kleine Vliegenvanger gezien. Helaas werd de Vale Gierzwaluw de volgende dag niet meer gezien in De Koog. Wel vloog een Gierzwaluw spec korte tijd rond bij de Vuurtoren. Ook werden hier vier Boerenzwaluwen en een Huiszwaluw gezien.  Wederom werd een vrouwtype Kleine Bonte Specht gevonden niet ver van de plek waar de vorige keer een exemplaar werd gezien. Bij de Roggesloot in De Cocksdorp werd een eerste winter Grauwe Klauwier waargenomen. Zondag 27 oktober werd een mannetje Kleine Bonte Specht gezien in de Staatsbossen bij de Tureluursweg. In dit deel van de Staatsbossen houden zich derhalve minimaal twee vogels op.

KBS26102013

Kleine Bonte Specht / Lesser Spotted Woodpecker Dendrocopos minor, vrouwtje / female, Staatsbossen, De Koog, Texel, 26-10-2013

 

 

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.