BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

'Vogels kijken' is onvoorspelbaar

En dat maakt het nou juist zo boeiend. Voor iedere maand van het jaar is aan te geven welke soorten je kunt verwachten maar de werkelijkheid is vaak toch weer net even anders. In de oktobermaand zijn de aantallen altijd indrukwekkend hoog.

Op 6 oktober lieten 4 Vale Stormvogeltjes zich erg fraai zien op de Waddenzee bij de Volharding. Dit najaar worden vanaf 9 oktober Grote Kruisbekken op Texel waargenomen. Deze noordelijke soort is bezig aan een kleine invasie in Nederland. Regelmatig worden ca. 10 exemplaren waargenomen in de Staatsbossen rond De Koog. Verspreid over het eiland zijn Bladkoningen te horen en soms te zien.....

De afgelopen weken zijn er meerdere Grauwe en Rosse Franjepoten gezien. Een IJsduiker, nog grotendeels in zomerkleed, liet zich op 15 oktober goed maar weliswaar op grote afstand zien op de Waddenzee ter hoogte van de IJzeren Kaap. Opvallend is het grote aantal Grote Gele Kwikstaarten dat de afgelopen weken is waargenomen, overtrekkende maar ook vaak pleisterende vogels. Appelvinken trokken ook goed door. Een overvliegende groep van 9 exemplaren was bijzonder. De laatste dagen is de lijstertrek goed op gang gekomen. Vooral Koperwieken, Zanglijsters en Merels trekken massaal door.

GroteGeleKwik12102017

Grote Gele Kwikstaart / Grey Wagtail Motacilla cinerea, 1e winter, De Cocksdorp. Texel, 12-10-2017

GroteKruisbek09102017

Grote Kruisbek / Parrot Crossbill Loxia pytyopsittacus, 1 ad ♂, Staatsbossen, Texel, 09-10-2017

Hoogtepunt van het najaar (totnutoe) is de mooie ontdekking door Koen Stork van een zeer waarschijnlijke Westelijke Blonde Tapuit. De vogel werd op 19 oktober ontdekt in polder Waal en Burg. Het betreft een nieuwe Texelsoort en pas de derde waarneming voor Nederland!  

WBlondeTapuit19102017 

Westelijke Blonde Tapuit / Western Black-eared Wheatear Oenanthe hispanica, 1e cy ♂, polder Waal en Burg, Texel, 19-10-2017

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.