BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Soortenrijk weekend

De aanloop naar het weekend begon goed met op 18 september een juveniele Grauwe Klauwier in de Eierlandse duinen ten zuiden van de Mandenvallei. De eerste Rotganzen werden boven zee gezien. Opvallend waren ook de vele meldingen van overvliegende IJsgorzen. De topdag van het weekend was ongetwijfeld de zaterdag. De eerste Bladkoninkjes en een fraai eerste-winter mannetje Aziatische Roodborsttapuit in de Mandenvallei maakten de dag tot een succes. Ook werd op deze plek kort een rondvliegende Morinelplevier gezien. Op deze dag werden maar liefst 141 vogelsoorten via waarneming.nl ingevoerd! Enkele andere leuke waarnemingen van het weekend zijn; Vuurgoudhaan, Koperwiek, Bokje en Gestreepte Strandloper. De laatste werd vliegend boven de Tuintjes opgemerkt. Tijdens het maken van dit blog werd op de valreep nog een Grauwe Fitis ontdekt aan het begin van de Lange Dam. Dit is het wandelpad bij paal 28 aan het einde van de Krimweg dat in zuidelijke richting naar De Slufter loopt. Het betreft al weer de vijfde waarneming van deze soort voor dit jaar. De Aziatische Goudplevier en juveniele Roodpootvalk bevalt het blijkbaar goed op Texel. Beiden zijn nog steeds aanwezig. De verwachtingen voor het weekend waren op grond van meteorologische voorspellingen hooggespannen. De echte klapper is uitgebleven maar met een aantal hele goede soorten en een grote verscheidenheid aan soorten heeft Texel het prima gedaan.

Visarend22092013

Visarend / Osprey Pandion haliaetus, juveniel / juvenile, Horsmeertjes, Den Hoorn, Texel, 22-09-2013

GrKlauwier22092013

Grauwe Klauwier / Red-backed Shrike Lanius collurio, juveniel / juvenile, Eierlandse Duinen, De Cocksdorp, Texel, 22-09-2013 

    

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.